Η Τουρκία περικυκλώνει το Καστελόριζο με πρόφαση έρευνες ~ Radio Rizes : Λαϊκά

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Η Τουρκία περικυκλώνει το Καστελόριζο με πρόφαση έρευνες

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις με έκδοση παράνομων Navtex

Με πρόφαση άσκηση έρευνας και διάσωσης η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο περικυκλώνοντας τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο. Η Τουρκία έχει εκδώσει ακόμη μια παράτυπη οδηγία Navtex για αύριο Πέμπτη από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Μετά το θερμό επεισόδιο στα Ίμια η Άγκυρα συνεχίζει να εκδίδει παράτυπες Navtex, από τον σταθμό της Αττάλειας ο οποίος δεν έχει σχετική εξουσιοδότηση από τους διεθνείς οργανισμούς για κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Navtex 0235/18 με την οποία η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή μέσω της έκδοσης οδηγιών προς ναυτιλομένους. Η Αθήνα έσπευσε να εκδώσει ANTINAVTEX ακυρώνοντας την τουρκική. H Άγκυρα δεν σταματά όμως μόνο στην θάλασσα αλλά με σχετική ΝΟΤΑΜ που φέρει τον αριθμό A0863/18 δεσμεύει από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι στις 24 του μήνα, εναέρια περιοχή δυτικά του Καστελόριζου, για άσκηση με πραγματικά πυρά. Η Αθήνα με αντίστοιχη ΝΟΤΑΜ επισημαίνει πως μέρος αυτής της περιοχής πέφτει μέσα στο FIR Αθηνών, στο οποίο η Άγκυρα δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει αντίστοιχες οδηγίες.
Αύριο ωστόσο θερμοκρασία ανεβαίνει και στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.
Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι άσχετη με τις πληροφορίες για την παρουσία ιταλικής φρεγάδας στην περιοχή, που αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι συμμετείχε προ δεκαημέρου σε κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με την Κύπρο στην περιοχή του στόχου «Σουπιά». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη μεσημβρινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως έχουν εκδοθεί δύο Navtex, η μία κατά παράκληση της UNIFIL, ενώ η άλλη αφορά τη ρωσική κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι από νωρίς σήμερα το πρωί και μέχρι τις 10.00 πριν το μεσημέρι,  ολοκληρώθηκαν τρεις διαδοχικές πτήσεις ελικοπτέρου υποστήριξης του γεωτρύπανου, από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Saipem 12000 και αντίστροφα, κυρίως για μεταφορά προσωπικού. Πρόκειται για συχνότητα που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα και προφανώς σχετίζεται με τις εξελίξεις σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τις ενέργειες της ΕΝΙ.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sample Text

Copyright © Radio Rizes : Λαϊκά | Powered by Blogger Ψυχαγωγία By ειδήσεις & Design by ronangelo | Blogger ειδήσεις by Πολιτική ειδήσεις