Ανοίγει η πλατφόρμα για το «ψαλιδισμένο» επίδομα θέρμανσης ~ Radio Rizes : Λαϊκά

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Ανοίγει η πλατφόρμα για το «ψαλιδισμένο» επίδομα θέρμανσης


Οι αλλαγές που φέρνει η υπουργική απόφαση -Ποια τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Στο Εθνικό Τυπογραφείο για να πάρει ΦΕΚ αναμένεται να εκδοθεί και να σταλεί αύριο, εκτός απροόπτου, η υπουργική απόφαση για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος.
Η απόφαση, που έρχεται μετά τα κοινωνικά μερίσματα, αναμένεται να κουτσουρεύει κατά 50% το επίδομα.
Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης ουσιαστικά φέρνει μόνο δυο αλλαγές:
1. Το επίδομα από 25 λεπτά το λίτρο, θα περιοριστεί περίπου στα 12,5 λεπτά το λίτρο.  Έτσι δεν αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θα το λάβουν το 2018 μειωμένο.
2. Λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης και με δεδομένο ότι το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη οι προθεσμίες θα μεταφερθούν. Πέρυσι όποιος έκανε αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μπορούσε να εισπράξει το επίδομα στο τέλος Ιανουαρίου. Φέτος το πιθανότερο είναι το επίδομα να πληρωθεί Φεβρουάριο για όσους υποβάλουν την αίτηση, για το πετρέλαιο που έχουν αγοράσει,  εντός του Ιανουαρίου. Άλλη μια πληρωμή  θα γίνει τον Ιούνιο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης παραμένουν ως εξής:
  • Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ. Αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
Με το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται στα επίπεδα του 1 ευρώ το λίτρο στους περισσότερους νομούς της χώρας, το ύψος του επιδόματος αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:
1.  Στην πρώτη ζώνη (νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών): το  επίδομα θα ανέλθει στα 250 ευρώ για έναν εργένη ή τα 312,5 ευρώ για ένα ζευγάρι
2. Στη δεύτερη ζώνη (νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδική, Καβάλα, Ξάνθη,  Ροδόπη  Έβρος και Μαγνησία), το επίδομα θα περιοριστεί στα 150 ευρώ για τον άγαμο ή στα 187,5 ευρώ για το ζευγάρι.
3. Στην 3η ζώνη (Αττική, Κορινθία, Ηλεία, Αχαία, Αιτωλοακαρνανία,  Φθιώτιδα, Φωκίδα,  Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβος, Φωκίδα,  Εύβοια,  Χίος και Κέρκυρα) το επίδομα περιορίζεται στα 80 ευρώ για τον άγαμο και  100 ευρώ για το ζευγάρι.
4. Στην 4η ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα, Μεσσηνία Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος) το επίδομα θα κυμαίνεται από τα 50 έως τα 62,5 ευρώ.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sample Text

Copyright © Radio Rizes : Λαϊκά | Powered by Blogger Ψυχαγωγία By ειδήσεις & Design by ronangelo | Blogger ειδήσεις by Πολιτική ειδήσεις