Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η προστασία της πρώτης κατοικίας ~ Radio Rizes : Λαϊκά

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η προστασία της πρώτης κατοικίας


Πλήρη "φραγή" στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ζητούν οι "θεσμοί", βάζοντας σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα όρια της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τόσο με τον νόμο Κατσέλη, όσο και με τις πωλήσεις δανείων σε funds.
Ενώ οι πλειστηριασμοί έκαναν επεισοδιακά την εκκίνησή τους την εβδομάδα αυτή και απομένουν δύο μήνες για την έναρξη των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, οι "θεσμοί" επιδιώκουν να θωρακίσουν πλήρως τις τράπεζες από τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών του νόμου Κατσέλη και τα όρια της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Για το θέμα αυτό υπήρξαν ολοήμερες συναντήσεις χθες με τις τράπεζες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες ζητούν άμεση "έξωση" από τον νόμο Κατσέλη για τους οφειλέτες των οποίων η δικάσιμος παίρνει αναβολή, με τελικό αποτέλεσμα να διαιωνίζονται απλήρωτες οφειλές. Ζητούν επίσης "φίλτρα" για την είσοδο οφειλετών στον νόμο, με τα οποία να τσεκάρεται εκ των προτέρων αν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις.
"Να ελαχιστοποιηθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες των οποίων μπορεί να γίνει κατάχρηση από στρατηγικούς κακοπληρωτές και εμείς δεν πρόκειται να κυνηγήσουμε τους οφειλέτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία", είναι το αίτημα των τραπεζών. Το ζητούμενο αυτό βρίσκει σύμφωνους και τους "θεσμούς", αφού διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένα ποσό "κόκκινων" δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να αγγιχθεί καθώς βρίσκεται υπό την ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη.
Το πρόβλημα έχει συνειδητοποιήσει και η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τη στάση που τήρησε με τους πλειστηριασμούς, επιδιώκοντας να επικοινωνήσει το προφανές, ότι δηλαδή η προστασία της κατοικίας δεν μπορεί να εφαρμόζεται ασυζητητί και οριζόντια για οικονομικά αδύναμους και για στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί και στο "φιλτράρισμα" των στρατηγικών κακοπληρωτών του νόμου Κατσέλη. Καθώς διαπιστώνονται 20.000 αναβολές δικασίμων από οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο, η κυβέρνηση ναι μεν δεν αποδέχεται τη θέση των τραπεζών για αυτόματη έξωση από τον νόμο Κατσέλη και ενεργοποίηση κατασχέσεων, αλλά δεν έχει αντίρρηση να γίνεται άμεσος έλεγχος για το ποιόν των οφειλετών εκτός του νόμου. Ειδικότερα, προτείνει προς διαπραγμάτευση, οι οφειλέτες που αναβάλλουν τη δικάσιμό τους, αν θέλουν να διατηρήσουν το καθεστώς προστασίας, να ελέγχονται μέσω της πλατφόρμας που ισχύει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και η οποία προϋποθέτει πλήρη άρση του περιουσιακού απορρήτου.
Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού προτείνεται και για όσους θα ήθελαν να επισπεύσουν την εκκρεμή αξιολόγησή τους για το εάν καλύπτονται από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, λαμβάνοντας πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη τους από τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει επίσης επιτροπή δικαστικών που θα ελέγχει τις αιτήσεις οφειλετών για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, αλλά και μέτρα για την αποφόρτιση των δικαστηρίων που εκδικάζουν σχετικές υποθέσεις (π.χ. εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλέτη-τράπεζας με τη διαμεσολάβηση τρίτου π.χ. τραπεζικού μεσολαβητή, ενώσεων καταναλωτών κ.ο.κ.).
Εν τω μεταξύ, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα τεθεί ως θέμα στη σημερινή διαπραγμάτευση και στο πλαίσιο του νόμου που προβλέπει μεταβιβάσεις δανείων σε funds. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για 2 χρόνια.
Με βάση τα σημερινά ισχύοντα, μια τράπεζα δεν μπορεί να πουλήσει σε fund δάνειο, το οποίο έχει ως υποθήκη πρώτη κατοικία, αξίας έως 140.000 ευρώ. Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή παύει να υφίσταται από 1/1/2018, αφού ο νόμος για τις μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης έχει κάνει σχετική πρόβλεψη μέχρι τις 31/12/2017. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ημερομηνία αυτή και με δεδομένη τη δέσμευση των τραπεζών να ακολουθήσουν "επιθετικότερη" πολιτική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με πωλήσεις "κόκκινων" δανείων, δεν θα υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sample Text

Copyright © Radio Rizes : Λαϊκά | Powered by Blogger Ψυχαγωγία By ειδήσεις & Design by ronangelo | Blogger ειδήσεις by Πολιτική ειδήσεις